Blog

Posted in Uncategorized

Kenapa Perlu Simpan Emas?

Hari ni Bini Apak nak kongsikan, hal sebenar. Kenapa kami laki bini memilih untuk simpan emas. Bukan duit, atau asset lain.

.

Ringakas je lah ya. Supaya semua jelas dan faham.

.

Ada banyak faedah dam manfaat simpanan emas sebenarnya. Tapi kali ni Bini Apak nak cerita pasal 3 hal je dulu.

.

Tiga sebab utama kenapa kami berdua memilih untuk simpan emas:

Aset fizikal mampu milik

  • Kalau nak dibandingkan dengan aset fizikal lain, seperti tanah. Emas memang sangat mudah dan mampu milik. Belum ada lagi setakat ni orang jual tanah pada kadar rendah. Ya lah, takkan nak jual satu kaki persegi setiap kali, kan? Paling tidak, mesti seluas tapak sebuah rumah. Berbeza dengan emas, anda boleh memilikinya serendah 1gram. Ikut kemampuan. Kumpul sikit-sikit. Lama-lama menimbun!

Aset mudah alih

  • Emas adalah satu-satunya aset yang boleh bergerak. Kalau kita beli rumah atau tanah, memang tak dapat kita nak pindahkan. Kalau nak jual pun, makan masa paling tidak 6-9bulan. Lain pula dengan emas. Katakan kita perlu berpindah ke luar negara. Nah, angkut lah segala harta mu itu . Tak ada masalah. 

Boleh dijadikan modal berniaga

  • Bagi yang berniaga, terutamanya. Emas boleh dijadikan modal pusingan. Letak sahaja emas di Arrahnu untuk dapatkan pinjaman. Selesai urusan, tebus semula emas. Bisnes berkembang, emas pun dapat semula. Ha, nampak tak?

.

Ok, cukup dulu untuk 3 sebab utama kenapa Apak dan Bininya simpan emas.

.

#FatehaJewel

#BiniApak

#YourDazzlingInvestment

#GelombangKuning

#GelombangFJ

#GengDolphin

#LoveMeLoveMeKnot

#bazaarPakNil #celikemas #gilaemas #sayajualemas916murah #emas916murah #emas #gold #Jewelry #RantaiTangan916 #RantaiLeher916 #cincin916 #bangle916 #rantaikaki916 #subang916 #charms916

Posted in Uncategorized

Daily Essential Set

Daily Essential Set oleh Shaklee ni berfungsi untuk membekalkan tubuh anda dengan nutrisi asas yang berkhasiat.

Daily Essential Set

.

Fungsi utama Daily Essential Set ialah:

πŸ”² membantu tubuh mendapat nutrisi asas berkhasiat.

πŸ”² membantu meningkatkan kandungan vitamin dan mineral badan serta mengiptimakan kesihatan badan.

.

.

Daily Essential Set ini terdiri daripada:

  1. Sustained Release Vita-C Plus
  2. Omega Guard
  3. Vita-Lea (Iron Formula)
  4. B-Complex with Folic Acid
  5. ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder

.

.

Harga untuk Daily Essential Set ini ialah RM 547.50 

.

Harga untuk Ahli Shaklee pula ialah RM 461.46.

.

Berminat untuk dapatkan Daily Essential Set ini, boleh lah hubungi Bini Apak di talian

βœ‰οΈπŸ“±012-696 5984

.

Atau terus Whatsapp pada link di bawah ini

πŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏ

www.wasap.my/60126965984

#BiniApak

#OmegaGuardpromo 

#ShakleeHomeCare

#Homecare

#ImmuneBooster

#FreeEczema

#FreeParaben

#PencuciBotolSusu

#SuperDetox

#Vivix

#Enfuselle

#KulitCantik 

#KulitJerawat 

#SkinCare

#ShakleeKajang

#ShakleeSaujanaImpian

#ShakleeBalakong

#ShakleeCherasJaya

#ShakleeSimpangBalak

#ShakleeTamanMesra


Posted in Uncategorized

Kisah 5 sen

Sebagai permulaan, Bini Apak nak bagitahu yang Bini Apak ni bukanlah orang yang berkira jauh lagi hendak kedekut.

.

Siap beli barang untuk anak-anak di kedai Tujuh -Sebelas, Bini Apak ke kaunter untuk bayar. Hulur duit RM20. 

Bini Apak nampak di cash register, baki RM 17.25. Di tangan Bini Apak tak pula nampak bayang- bayang 5 sen. Hanya ada RM17.20. Tanpa berkata apa.

.

Pandang muka cashier, lantas cashier berkata. Kami takda 5 sen.

‘Jadi, saya ke awak yang tak dapat lima sen ni?’ Blur pula Bini Apak jadinya. 

.

‘Akaklah’

.

‘Kenapa bukan awak?’

.

‘Jadi, akak nak juga 5 sen tu?’ (Nampak macam BiniApak pulak bersalah dalam hal ni)

.

‘Ya’ (padahal bukanlah nak sangat, cuma nak sampaikan sesuatu pada beliau, walau bukan dlm bentuk syarahan agama 🀣)

.

.

Beliau beri Bini Apak 10sen. Lalu Bini Apak pulangkan 5sen pada beliau.

.

.

Bukan susah untuk berlaku jujur. Hanya perlu sedikit bicara. Pelanggan perlu tahu.

.

‘Kami tak ada 5 sen, jadi ini 30sen kalau akak ada baki 5 sen untuk saya’ 

.

Atau 

‘Kami takda 5 sen, boleh ke kalau saya bagi 20sen je?’

.

Atau

‘Kami takda 5 sen’ Lalu beri je 30sen dan cakap, ‘HALAL kak ‘πŸ˜‰

.

 Atau

Apa-apa saja, asalkan kamu jujur. Tindak mengurangkan hak pelanggan walau hanya 5sen.

.

.

Atau paling senang, tak payah lah letak harga 5 sen ni. Bundarkan je. Senang. 🀣🀣🀣

.

.

Ketahuilah peniaga, hal ini ada disebut dlm surah AlMutaffifin. Ancaman yang berat Allah berikan kepada peniaga yang CURANG. 

.

Wallahualam

Posted in Uncategorized

Jom Naik MRT

Selaku Warga Kajang, Bini Apak amat lah bangga dengan perasmian MRT. Lagi bangga pula bila ada sangkut paut nya dengan Prasarana. Hehe.. Acah-acah, Prasarana ni Apak yang punya! 😜

.

Plan asal, nak naik feeder bus dari rumah ni. Tapi Nenek diorang ni ajak naik dari Batu 11. Okay, kitorang terus je ke rumah mak dan sama-sama naik kereta ke stesen Batu 11.

Cantik, MashAllah

.
Pemandangan di platform

.

Happy face – Abah dan emak Bini Apak

.

Lepas tengok route, Bini Apak decide untuk beli tiket turun di Muzium Negara. Sebab, nak bagi anak-anak merasa naik tren di ‘elevated track’ dan juga ‘underground track’.

Route MRT (biru, stesen underground. Kuning stesen elevated)

.

Mudahnya beli tiket, untuk dewasa, tiket boleh dibeli di mesin. Sangat mudah. Hanya wang kertas RM1 dan RM5 sahaja diterima (buat masa ni).

.

 Untuk warga emas dan kanak-kanak, tiket boleh di beli secara manual di kaunter dengan bantuan jurutiket yang sangat sopan santun serta manis dengan senyuman. Good job, staf Prasarana. Semoga tahun depan bonus 3 bulan πŸ˜‰

.

Belian tiket secara automatik, sangat mudah

.

Lepas beli tiket, boleh lah masuk ke platform untuk tunggu train.

​​
.

Stesen ni dilengkapi dengan escalator, juga lif untuk orang kelainan upaya (OKU).

.

Tu dia.. tinggi. Sampai gayat Affan.
 

.

Alhamdulillah kekerapan tren sangat memuaskan. Setiap 7 minit, satu tren. Well done! Tak sempat nak shopping Lazada masa menunggu. Hehe πŸ˜‚ 

.

Schedule Tren

.

Kami tunggu di paling hujung (pangkal train) dengan harapan, dapat seat yang paling depan untuk view yang cantik. Hehe πŸ˜‚ 

.

Annur dengan Atok dan Nenek

.

.

Alangkah kecewa nya bila naik tren, tempat yang diidamkan telah penuh. Dipenuhi warga emas. Hehe.. eksaited semuanya nak naik MRT.

.

Annur tumpang ambil gambar kejap kat sini
Manja Annur, kejap duduk. Kejap ronda dalam MRT
Mula-mula semua duduk. Lepas tu……
Haaa.. kan dah berdiri 🀣
Affan dan Anas

.

Lupa pula Bini Apak nak tengok masa perjalanan dari Batu 11-Muzium Negara. Maaf lah ya πŸ™ˆ. Tapi tak lah lama sampai anak-anak bosan dalam tren. Just nice.

.

Dah sampai di Muzium Negara, kami tak gi Musium pun. Terus je beli tiket, balik semula ke Stesen batu 11 Cheras.

​​
​​
Perjalanan balik lancar alhamdulillah 😍

Tengok je lah gambar-gambar diorang ni.. 🀣 memang seronok bebenar gayanya tu.

.

Hai Abam Polis
Suka sangat berdiri kat tiang
One of nice view (Pada mata Bini Apak lerrr)
Anas, Annur dan Nenek
Anas pun tak mahu duduk. Nak tiang jugaaaa
Pole dance ke Annur. Letih Abam Affan jaga kamu.
Pintu kat Underground Platform
Kat stesen Muzium Negara

.

Sesampainya kat stesen batu 11 Cheras, kami lunch di KFC Batu 11. Alhamdulillah a happy ride for the kids,  and also untuk maknya juga. Kalau Apak ada mesti lagi best 😍

.

Next post, Bini Apak nak cerita pasal feeder bus pula. Stay tuned!

Posted in Shaklee

Bisnes Shaklee

“Kenapa kau jual Shaklee, banyak lagi makanan kesihatan keluaran Melayu Muslim kat Malaysia. Pun boleh buat bisnes juga. Support lah sikit.”

Bini Apak meniaga bukan sebab keuntungan semata. Bukan pasal duit aja. Tapi, disebabkan keselamatan, keberkesanan produk tu sendiri. Tak berani Bini Apak nak jual makanan kesihatan yang tiada kajian klinikal, tiada ‘Landmark Study’ dan tidak terbuti keberkesanannya.


.

Ni pasal kesihatan, bukan boleh main-main. Bukan boleh satu kilang, keluar banyak brand. Bukan boleh satu kilang, botol je cap lain-lain. Tidak. Atas rasa tanggujawab ni lah Bini Apak pilih Shaklee.

.

Kemudian, baru kita cerita pasal keuntungan dan Bonus dan Shaklee tawarkan.

.

Berniaga Shaklee, ahli bukan sahaja dapat UNTUNG RUNCIT tapi jugak Bonus jualan. Sebagai Contoh Bini Apak bagi contoh:

Sebotol Sustained-Release Vita-C Plus

Harga Runcit = RM 92.50

Harga Ahli = RM 78.44

Untung Runcit = RM 14.06

.

Sekarang kita cerita pasal Bonus Jualan. Dalam Shaklee, banyak yang kita jual, maka makin banyak bonus kita dalam sebulan. Bonus ni kita panggil ‘Personal UV’ (PUV) dan ‘Group UV’ (GUV).

.

Kiraan UV bermula daripada hari pertama setiap bulan hingga hari terakhir. Dan akan di reset pada 1hb bulan berikutnya. Jumlah UV yang terkumpul,  PUV dan GUV akan dijumlahkan untuk pembayaran bonus pada buan hadapan. Berikut adalah cara kiraan Bonus Shaklee:

WhatsApp Image 2017-02-23 at 2.14.51 AM
Carta Bonus Shaklee
Macam ni lah cara Shaklee menghargai para Distributor nya. Sangat BEST.

.

Bukan 2 cara ni je, ada banyak lagi Bonus yang menanti seperti LEADERSHIP BONUS, INCENTIVE BONUS, dan CAR SUBSIDIARY PROGRAM. Ada masa, Bini Apak cerita satu persatu ya.

.

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Azliya Yatim, aka BINI Apak
Health & Wealth Consultant
+60126965984