Blog

Posted in Uncategorized

Keegoan ku, kejayaan ku

Disebalik kejayaan menyusukan anak sepenuhnya selama dua tahun, tersimpan pahit manis kenangan. Juga kebodohan dan keegoan.

.

Kalau tengok iklan ‘milkbooster’ kat Facebook paling BiniApak menyampah.

.

‘mengarut’ getus hati ini dengan egonya.

.

“Aku tak payah Milkbooster pun, dapat je susukan Affan dua tahun”

.

Memang eksyen sangat bunyinya. Ayat ni macam nak sedapkan hati sebenarnya.

.

Ya, memang betul khatam susukan Affan ikut tempoh sepatutnya. TETAPI…

.

‘Aku struggle dan stress’! Pengakuan ikhlas. ☺️

.

Pam ikut waktu, susu masih drop. Makin lama makin drop.

.

Aku makin stress.

.

Sampai tahap, kena bangun malam hanya untuk cukupkan bekalan susu Affan untuk keesokan hari.

.

Masa tu jangan mimpi lah nak ada stok satu peti ais besar. Dapat 2 oz pun dah lompat bintang.

.

Bila stress, Apak jadi mangsa.

.

“Eiii, geram nya tengok dia tidur. Aku yang susah payah nak pam susu ni. Sakit hati aku!.“ Memang sah lah Apak kena kejut, disuruh duduk depan Bini nya yang tengah mengapam.

.

Esoknya, kat ofis. Sedang mengepam, dapat panggilan daripada Bonda. “Adik, susu kamu ada 2oz je lagi ni”

.

Ya Allah, yang aku pam ni pun dah nak setengah jam, baru dapat 3 oz.

.

Makin stress.

.

Stress memang peneman setia masa tu. kahkahkah. Padan muka. Siapa suruh sombong sangat.

.

Entah macamana, masa penghujung penyusuan anak kedua, Anas BiniApak ditemukan dengan seorang insan.

.

Yang masa tu cuba bagi ceramah pasal ‘milkbooster’ juga.

.

Keeogan lama masih belum terpadam.

.

Tapi entah macamana, BiniApak boleh termakan dengan kata-kata dia.

.

Cair je mendengar setiap penerangan dia.

.

Banyak logik nya.

.

“Tiap hari kamu penat kerja, mengepam, buat kerja rumah, jaga anak dan suami. Badan letih. Makan tak jaga. Kesudahan hari, kamu stress. Susu kamu drop”

.

‘Eh tau pulak dia masalah aku’

.

Betul, memang biasanya bila balik kerja badan ni dah rasa lunyai. Penat yang teramat. Kalau dah tak ada tenaga, macamana nak gembira. Komfem stress je memanjang.

.

Terus cari balik insan itu yang bernama Izura aka MJ.

.

ESP 1

Vitalea 1

Bcomplex 1

.

Kachingggg 💸

.

It was a worth it investment. Worth every single cent. Ha, sekali sekala BiniApak speaking. 😆

.

.

Badan cergas, ceria dan bertenaga. Pam susu, happy.

.

‘Eh, makin banyak susu aku!’

.

.

Tak ada lagi episod sakit hati melihat Apak bersenang lenang tidur di malam hari. Juga episod panggilan kecemasan daripada Bonda🤣🤣

.

Sampai sekarang, Bini Apak terus jatuh hati dengan setiap produk Shaklee. I am loving it.

.

Asalnya nak makan sendiri, eh terBisnes pula!

.

Untung runcit, bonus bulanan dah cecah ribuan ringgit. Banyak dah, bagi surirumah macam BiniApak ni.

.

Bisnes yang sangat senang untuk seorang surirumah. Boleh buat bisnes dari rumah, tanpa perlu keluar. Hatta, boleh berbisnes dari jauh. Beribu batu di Mekah sana.

.

Itulah sebabnya semakin BiniApak jatuh hati dengan Shaklee.

.

Rejection?

.

Bohong lah kalau meniaga tanpa ada yang menolak perniaagan kau. Paling sakit bila orang paling hampir yang menolak.

.

Tapi Bini Apak letak ia sebagai cabaran. Cabar diri untuk buktikan, aku boleh naik pentas untuk terima award setiap tahun. Hingga ke peringkat Master!😎

.

Hari ini Bini Apak berada di sini dan terus bersedia untuk membantu wanita di luar untuk cantik, elegan dan sihat bersama team #DoozyBeauty

Advertisements
Posted in Uncategorized

Awas kalau ke Spa Wanita Penjara Kajang

Kalau ada yang mencari perkhidmatan Spa dan Salon, boleh lah mencuba Spa Wanita Penjara Kajang. 

.

Tapi AWAS! Sebab, ianya boleh menyebabkan ketagihan. Sila lah baca.

.

Spa ini terletak di dalam kawasan Penjara Kajang. Bagi yang tak biasa dengan Kajang, boleh lah ‘Waze’ : PENJARA WANITA KAJANG.

.

Sebut sahaja mahu ke Spa, apabila ditanya oleh pegawai bertugas di pos kawalan di Pintu Gerbang Penjara. Selepas melalui pos kawalan, belok ke kanan. Jalan terus dalam 200m, lihat sebelah kiri, anda akan berjumpa dengan Penjara Wanita.

.

Di hadapan Spa

.

Spa ni dibuka setiap hari kecuali hari Isnin. Kalau nak selamat, boleh lah buat appointment sebelum datang. Kalau tidak, boleh juga walk-in. Anda boleh buat call untuk buat appointment. Nombor telefon Spa Wanita Penjara Kajang ialah: ‭03 8736 4435‬

.

Ada yang bertanya tak bahaya kah? Sebab banduan yang akan memberikan pekhidmatan di sini. Tentulah tidak. Menurut pegawai di sana, mereka merupakan banduan ringan. Tidak berbahaya. Tambahan pula, spa ini di kawal dan di selia oleh Warden Penjara yang bertugas. Jadi, jangan ragu-ragu ya 😃

.

Ok, cerita pasal perkhidmatan spa dan salon di sini pula.  Perkhidmatan yang ditawarkan bermula dari kepala hingga ke kaki. Dengan harga yang sangat berpatutan. Anda boleh pilih pakej yang disediakan, atau boleh sahaja memilih satu-satu perkhidmatan jika kesuntukan masa.

.

Anda boleh rujuk brosur di bawah sebagai panduan untuk sediakan bajet jika mahu ke spa ini. 

Brosur Spa Penjara Kajang 1
Brosur Spa Penjara Kajang 2

.

Harap info-info yang Bini Apak share kat sini, bermanfaat untuk semua wanita. Stay Healty and Stay Beauty 😍

Posted in Uncategorized

Kenapa Perlu Simpan Emas?

Hari ni Bini Apak nak kongsikan, hal sebenar. Kenapa kami laki bini memilih untuk simpan emas. Bukan duit, atau asset lain.

.

Ringakas je lah ya. Supaya semua jelas dan faham.

.

Ada banyak faedah dam manfaat simpanan emas sebenarnya. Tapi kali ni Bini Apak nak cerita pasal 3 hal je dulu.

.

Tiga sebab utama kenapa kami berdua memilih untuk simpan emas:

Aset fizikal mampu milik

  • Kalau nak dibandingkan dengan aset fizikal lain, seperti tanah. Emas memang sangat mudah dan mampu milik. Belum ada lagi setakat ni orang jual tanah pada kadar rendah. Ya lah, takkan nak jual satu kaki persegi setiap kali, kan? Paling tidak, mesti seluas tapak sebuah rumah. Berbeza dengan emas, anda boleh memilikinya serendah 1gram. Ikut kemampuan. Kumpul sikit-sikit. Lama-lama menimbun!

Aset mudah alih

  • Emas adalah satu-satunya aset yang boleh bergerak. Kalau kita beli rumah atau tanah, memang tak dapat kita nak pindahkan. Kalau nak jual pun, makan masa paling tidak 6-9bulan. Lain pula dengan emas. Katakan kita perlu berpindah ke luar negara. Nah, angkut lah segala harta mu itu . Tak ada masalah. 

Boleh dijadikan modal berniaga

  • Bagi yang berniaga, terutamanya. Emas boleh dijadikan modal pusingan. Letak sahaja emas di Arrahnu untuk dapatkan pinjaman. Selesai urusan, tebus semula emas. Bisnes berkembang, emas pun dapat semula. Ha, nampak tak?

.

Ok, cukup dulu untuk 3 sebab utama kenapa Apak dan Bininya simpan emas.

.

#FatehaJewel

#BiniApak

#YourDazzlingInvestment

#GelombangKuning

#GelombangFJ

#GengDolphin

#LoveMeLoveMeKnot

#bazaarPakNil #celikemas #gilaemas #sayajualemas916murah #emas916murah #emas #gold #Jewelry #RantaiTangan916 #RantaiLeher916 #cincin916 #bangle916 #rantaikaki916 #subang916 #charms916

Posted in Uncategorized

Daily Essential Set

Daily Essential Set oleh Shaklee ni berfungsi untuk membekalkan tubuh anda dengan nutrisi asas yang berkhasiat.

Daily Essential Set

.

Fungsi utama Daily Essential Set ialah:

🔲 membantu tubuh mendapat nutrisi asas berkhasiat.

🔲 membantu meningkatkan kandungan vitamin dan mineral badan serta mengiptimakan kesihatan badan.

.

.

Daily Essential Set ini terdiri daripada:

  1. Sustained Release Vita-C Plus
  2. Omega Guard
  3. Vita-Lea (Iron Formula)
  4. B-Complex with Folic Acid
  5. ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder

.

.

Harga untuk Daily Essential Set ini ialah RM 547.50 

.

Harga untuk Ahli Shaklee pula ialah RM 461.46.

.

Berminat untuk dapatkan Daily Essential Set ini, boleh lah hubungi Bini Apak di talian

✉️📱012-696 5984

.

Atau terus Whatsapp pada link di bawah ini

👇🏿👇🏿👇🏿👇🏿👇🏿👇🏿👇🏿👇🏿👇🏿

www.wasap.my/60126965984

#BiniApak

#OmegaGuardpromo 

#ShakleeHomeCare

#Homecare

#ImmuneBooster

#FreeEczema

#FreeParaben

#PencuciBotolSusu

#SuperDetox

#Vivix

#Enfuselle

#KulitCantik 

#KulitJerawat 

#SkinCare

#ShakleeKajang

#ShakleeSaujanaImpian

#ShakleeBalakong

#ShakleeCherasJaya

#ShakleeSimpangBalak

#ShakleeTamanMesra


Posted in Uncategorized

Kisah 5 sen

Sebagai permulaan, Bini Apak nak bagitahu yang Bini Apak ni bukanlah orang yang berkira jauh lagi hendak kedekut.

.

Siap beli barang untuk anak-anak di kedai Tujuh -Sebelas, Bini Apak ke kaunter untuk bayar. Hulur duit RM20. 

Bini Apak nampak di cash register, baki RM 17.25. Di tangan Bini Apak tak pula nampak bayang- bayang 5 sen. Hanya ada RM17.20. Tanpa berkata apa.

.

Pandang muka cashier, lantas cashier berkata. Kami takda 5 sen.

‘Jadi, saya ke awak yang tak dapat lima sen ni?’ Blur pula Bini Apak jadinya. 

.

‘Akaklah’

.

‘Kenapa bukan awak?’

.

‘Jadi, akak nak juga 5 sen tu?’ (Nampak macam BiniApak pulak bersalah dalam hal ni)

.

‘Ya’ (padahal bukanlah nak sangat, cuma nak sampaikan sesuatu pada beliau, walau bukan dlm bentuk syarahan agama 🤣)

.

.

Beliau beri Bini Apak 10sen. Lalu Bini Apak pulangkan 5sen pada beliau.

.

.

Bukan susah untuk berlaku jujur. Hanya perlu sedikit bicara. Pelanggan perlu tahu.

.

‘Kami tak ada 5 sen, jadi ini 30sen kalau akak ada baki 5 sen untuk saya’ 

.

Atau 

‘Kami takda 5 sen, boleh ke kalau saya bagi 20sen je?’

.

Atau

‘Kami takda 5 sen’ Lalu beri je 30sen dan cakap, ‘HALAL kak ‘😉

.

 Atau

Apa-apa saja, asalkan kamu jujur. Tindak mengurangkan hak pelanggan walau hanya 5sen.

.

.

Atau paling senang, tak payah lah letak harga 5 sen ni. Bundarkan je. Senang. 🤣🤣🤣

.

.

Ketahuilah peniaga, hal ini ada disebut dlm surah AlMutaffifin. Ancaman yang berat Allah berikan kepada peniaga yang CURANG. 

.

Wallahualam