Posted in Uncategorized

Kenapa Perlu Simpan Emas?

Hari ni Bini Apak nak kongsikan, hal sebenar. Kenapa kami laki bini memilih untuk simpan emas. Bukan duit, atau asset lain.

.

Ringakas je lah ya. Supaya semua jelas dan faham.

.

Ada banyak faedah dam manfaat simpanan emas sebenarnya. Tapi kali ni Bini Apak nak cerita pasal 3 hal je dulu.

.

Tiga sebab utama kenapa kami berdua memilih untuk simpan emas:

Aset fizikal mampu milik

  • Kalau nak dibandingkan dengan aset fizikal lain, seperti tanah. Emas memang sangat mudah dan mampu milik. Belum ada lagi setakat ni orang jual tanah pada kadar rendah. Ya lah, takkan nak jual satu kaki persegi setiap kali, kan? Paling tidak, mesti seluas tapak sebuah rumah. Berbeza dengan emas, anda boleh memilikinya serendah 1gram. Ikut kemampuan. Kumpul sikit-sikit. Lama-lama menimbun!

Aset mudah alih

  • Emas adalah satu-satunya aset yang boleh bergerak. Kalau kita beli rumah atau tanah, memang tak dapat kita nak pindahkan. Kalau nak jual pun, makan masa paling tidak 6-9bulan. Lain pula dengan emas. Katakan kita perlu berpindah ke luar negara. Nah, angkut lah segala harta mu itu . Tak ada masalah. 

Boleh dijadikan modal berniaga

  • Bagi yang berniaga, terutamanya. Emas boleh dijadikan modal pusingan. Letak sahaja emas di Arrahnu untuk dapatkan pinjaman. Selesai urusan, tebus semula emas. Bisnes berkembang, emas pun dapat semula. Ha, nampak tak?

.

Ok, cukup dulu untuk 3 sebab utama kenapa Apak dan Bininya simpan emas.

.

#FatehaJewel

#BiniApak

#YourDazzlingInvestment

#GelombangKuning

#GelombangFJ

#GengDolphin

#LoveMeLoveMeKnot

#bazaarPakNil #celikemas #gilaemas #sayajualemas916murah #emas916murah #emas #gold #Jewelry #RantaiTangan916 #RantaiLeher916 #cincin916 #bangle916 #rantaikaki916 #subang916 #charms916

Posted in Uncategorized

Daily Essential Set

Daily Essential Set oleh Shaklee ni berfungsi untuk membekalkan tubuh anda dengan nutrisi asas yang berkhasiat.

Daily Essential Set

.

Fungsi utama Daily Essential Set ialah:

πŸ”² membantu tubuh mendapat nutrisi asas berkhasiat.

πŸ”² membantu meningkatkan kandungan vitamin dan mineral badan serta mengiptimakan kesihatan badan.

.

.

Daily Essential Set ini terdiri daripada:

  1. Sustained Release Vita-C Plus
  2. Omega Guard
  3. Vita-Lea (Iron Formula)
  4. B-Complex with Folic Acid
  5. ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder

.

.

Harga untuk Daily Essential Set ini ialah RM 547.50 

.

Harga untuk Ahli Shaklee pula ialah RM 461.46.

.

Berminat untuk dapatkan Daily Essential Set ini, boleh lah hubungi Bini Apak di talian

βœ‰οΈπŸ“±012-696 5984

.

Atau terus Whatsapp pada link di bawah ini

πŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏπŸ‘‡πŸΏ

www.wasap.my/60126965984

#BiniApak

#OmegaGuardpromo 

#ShakleeHomeCare

#Homecare

#ImmuneBooster

#FreeEczema

#FreeParaben

#PencuciBotolSusu

#SuperDetox

#Vivix

#Enfuselle

#KulitCantik 

#KulitJerawat 

#SkinCare

#ShakleeKajang

#ShakleeSaujanaImpian

#ShakleeBalakong

#ShakleeCherasJaya

#ShakleeSimpangBalak

#ShakleeTamanMesra


Posted in Uncategorized

Kisah 5 sen

Sebagai permulaan, Bini Apak nak bagitahu yang Bini Apak ni bukanlah orang yang berkira jauh lagi hendak kedekut.

.

Siap beli barang untuk anak-anak di kedai Tujuh -Sebelas, Bini Apak ke kaunter untuk bayar. Hulur duit RM20. 

Bini Apak nampak di cash register, baki RM 17.25. Di tangan Bini Apak tak pula nampak bayang- bayang 5 sen. Hanya ada RM17.20. Tanpa berkata apa.

.

Pandang muka cashier, lantas cashier berkata. Kami takda 5 sen.

‘Jadi, saya ke awak yang tak dapat lima sen ni?’ Blur pula Bini Apak jadinya. 

.

‘Akaklah’

.

‘Kenapa bukan awak?’

.

‘Jadi, akak nak juga 5 sen tu?’ (Nampak macam BiniApak pulak bersalah dalam hal ni)

.

‘Ya’ (padahal bukanlah nak sangat, cuma nak sampaikan sesuatu pada beliau, walau bukan dlm bentuk syarahan agama 🀣)

.

.

Beliau beri Bini Apak 10sen. Lalu Bini Apak pulangkan 5sen pada beliau.

.

.

Bukan susah untuk berlaku jujur. Hanya perlu sedikit bicara. Pelanggan perlu tahu.

.

‘Kami tak ada 5 sen, jadi ini 30sen kalau akak ada baki 5 sen untuk saya’ 

.

Atau 

‘Kami takda 5 sen, boleh ke kalau saya bagi 20sen je?’

.

Atau

‘Kami takda 5 sen’ Lalu beri je 30sen dan cakap, ‘HALAL kak ‘πŸ˜‰

.

 Atau

Apa-apa saja, asalkan kamu jujur. Tindak mengurangkan hak pelanggan walau hanya 5sen.

.

.

Atau paling senang, tak payah lah letak harga 5 sen ni. Bundarkan je. Senang. 🀣🀣🀣

.

.

Ketahuilah peniaga, hal ini ada disebut dlm surah AlMutaffifin. Ancaman yang berat Allah berikan kepada peniaga yang CURANG. 

.

Wallahualam